Houtdraaiers op Open Dag Hout 2017

Werkstuk “in verwachting” Jan Pranger

Zoals u van ons gewend bent hebben we dit jaar ook weer een keur aan houtdraaiers bij elkaar gebracht. Ervaren en gedreven mensen uit Nederland, België en Duitsland laten u de technieken en finesses zien van het hedendaagse houtdraaien. Vier Belgische draaiers onder leiding van de inmiddels befaamde Didier Sirjacobs van het Vlaamse Gilde van Houtdraaiers hebben maar liefst 5 kramen ter beschikking om u uitgebreid voor te lichten en te demonstreren. Daarnaast is er Jan Kulsdom, bekend vanwege zijn humoristische wijze van demonstreren en hij zal ongetwijfeld ter plekke weer zijn bekende uiltjes en andere vogels maken. Jan doet het vooral goed en is inspirerend met kinderen in het publiek. Hij is dan ook een veelgevraagde artiest op markten en braderieën. De Nederlandse Vereniging van Houtdraaiers Radius (www.houtdraaien.com) heeft een stand waar voorlichting wordt gegeven. U kunt daar lid worden tegen een aantrekkelijk en aanzienlijk gereduceerd tarief. Werkstukken van diverse houtdraaiers worden uitgebreid tentoongesteld.

De inmiddels door het ‘verbliksemen’ bekende Mark Steltenpool (www.stelthoutdraaien.nl) is ook dit jaar weer van de partij. Zijn programma is bij het schrijven nog niet bekend. Dat geldt ook voor Bert Rosbach die bekend is van het draaien van torsen en zgn. omkeerdraaiwerk. Onze Duitse collega Rainer Bucken zal weer het draaien van kleine werkstukken laten zien, vnl. ringen en pennen. De landelijk zeer befaamde draaiers Jan van den Berg en Johan Rigterink demonstreren het pennen maken en bieden deze ook te koop aan. Nieuw op de ODH is Gerald Ligthart die de ongelooflijk moeilijke kunst van het draaien van Chinese bollen beheerst. En natuurlijk is Ronald Kanne er weer bij, samen met Jan Hovens en Rainer Bucken. Vorig jaar had Ronald een prachtige opstelling van een aantal draaibanken, waar bezoekers een korte draailes/ervaring konden krijgen. Dit jaar komt er weer iets soortgelijks, maar Ronald neemt ook een hele leuke verrassing mee! Daar gaan we nog een apart bericht over schrijven.

Ook bent u in de gelegenheid om ter plekke gereedschappen en andere toebehoren te kopen bij een aantal bekende leveranciers op dit gebied. Dit zijn tot nu toe Drechselbedarf-Schulte, Baptist en mogelijk De Houtdraaierij. Vele houtdraaisets om pennen en andere objecten te maken zijn te koop bij de stand van Houtdraaiwerken-penkits van Marco Eilander (www.houtdraaiwerken-penkits.nl). De firma Hegner is ook aanwezig; zij vertegenwoordigen de Zweedse producent van de beroemde Tormek slijpmachines.